sprezzatura

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

English | Contact
 
home
 
nieuws
 
projecten
 
kunst en bedrijf
 
uitgeverij
 
sport events
 
 
adres
 

Gerealiseerde projecten: Tentoonstellingen

Foto: kunstwerk Tjeerd Alkema (anamorfose, hetzelfde object vanuit 4 gezichtshoeken)

Leeuwarden in Perspectief

Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden

Tentoonstelling in de Prinsentuin met permanent opengestelde Pier Pander Tempel en Museum, De Oldehove en de tuin van de Fryske Akademy in het kader van het Frysk Festival Simmer 2000.

Voor de tentoonstelling is door de geëmigreerde Fries Tjeerd Alkema naast bruiklenen ook een aparte kunstopdracht gerealiseerd: het Vredeman de Vrieshuis. Dit object is de letterlijke perspectivische vertaling van een prent van de in Leeuwarden geboren maar, veelal in het buitenland vertoevende homo universalis en Renaissancekunstenaar Hans Vredeman de Vries.

 

anamorfose alkema

catalogus Leeuwarden in Perspectiefomslag viertalige catalogus Leeuwarden in Perspectief
 

Het Vredeman de Vrieshuis was blikvanger van de tentoonstelling getuige ook de omslag van de catalogus. Naast werk van Alkema zijn er door de kunstenaars Ramon van de Werken, Pierre Mansire en Frank Zeilstra ontwerpen voor glas in loodramen in de Oldehove verwerkt. De inmiddels overleden kunstenaar Kor Onclin, die als Leeuwarder lange tijd in Zuid- Frankrijk woonde, is op voordracht van de toenmalige wethouder Arno Brok geselecteerd voor Leeuwarden in Perspectief. Zijn werk was te bewonderen in de tuin van de Fryske Akademy.

In de helaas niet meer te verkrijgen tentoonstellingscatalogus is opgenomen de fraaie inleiding Vertigo op de Oldehove van de hand van Huub Mous.


 

 

terug