logo nieuw

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

English | Contact
 
home
 
nieuws
 
projecten
 
kunst en bedrijf
 
uitgeverij
 
 
 
adres
 

  Sprezzatura
     
 

Vrij vertaald in het engels : Sprezzatura suggests spontaneity, expressiveness and an easy, quasi nonchalant display of virtuosity.

Leonardo Da Vinci hield zich als uomo universalis bezig met kunst, wetenschap en techniek. Het onderzoeken, experimenteren, bestuderen, beschouwen en aanschouwen gebeurde door hem met een wonderbaarlijke scherpzinnigheid. Zijn veelzijdigheid komt tot uitdrukking in een groot aantal geschriften met daarin opgenomen studies, tekeningen en ontwerpen.

Da Vinci onderzocht niet alleen alles, maar blonk daarin bovendien uit. Ook al worden er recent soms kleine foutjes ontdekt in zijn oeuvre, zoals door de kunstenaar Rinus Roelofs (tevens bestuurslid van de Stichting Pasages). Bij de realisering van zijn kunstwerken, waarin hij als kunstenaar/ambachtsman excelleerde, kwamen de minutieuze studies over ondermeer de anatomie en het perspectief zeer goed van pas. Of beter: vloeiden zij in elkaar over.
Er is sprake van een constante wisselwerking tussen theorie en functionaliteit, onderzoek en verwerkelijking van het idee.

Aan zijn droom om als mens te kunnen vliegen gingen jarenlange observaties over de vlucht van de vogels vooraf. Als uitvinder ontwierp hij na zijn beschouwingen over luchtweerstand, elasticiteit en voortbeweging vervolgens diverse vliegmachinerieën, waarvan de tekening rechtsboven een uit zijn reeks studieontwerpen is.

terug