sprezzatura

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

English | Contact
 
home
 
nieuws
 
projecten
 
kunst en bedrijf
 
uitgeverij
 
sport events
 
 
adres
 

 
Gerealiseerde projecten: Kunstopdrachten Fragment folder kunstroute Camminghaburen

Kunstopdrachten in de wijk Camminghaburen.

Opdrachtgever:Gemeente Leeuwarden

Algehele regie voor de realisering van drie monumentale kunstwerken in de wijk Camminghaburen, 1996-1997. (kunstwerken van resp. R.W. van de Wint, Han Janselijn en Tilly Buij).

 janselijn

De wijk Camminghaburen vormt met haar 12.000 inwoners een pas voltooide woonwijk aan de oostgrens van Leeuwarden.Gelijk opgaand met de totstandkoming van Camminghaburen is er vanuit de Gemeente Leeuwarden verspreid over de wijk een uiteenlopende reeks kunstwerken geplaatst.

Een deel daarvan is gerealiseerd door Sprezzatura. De in totaal elf kunstwerken vormen tezamen een boeiende kunstroute. Vooral voor fietsersis deze route goed af te leggen. De plaatsing van de overige acht kunstwerken in de wijk zijn indertijd door Cor Wetting als toenmalig cultuurambtenaar van de gemeente Leeuwarden voorbereid en begeleid.

Bij de foto:
Dat de Arnhemse kunstenaar zich verwant voelt met het nabij gesitueerde (en inmiddels nog niet herplaatste) werk van Aldo Rossi zal menigeen niet ontgaan. Ook hier is sprake van een schepping op het grensgebied van architectuur en beeldende kunst. Het kunstwerk geldt als een architectonisch archetype dat refereert aan fragmenten van historische gebouwen, zoals stadspoorten, en kastelen. Het van een grote afstand zichtbare bouwwerk voegt aan de openbare ruimte in de wijk een dimensie van tijd en geschiedenis toe. Aan de gouden windvanen met de Friese Pompeblêden op de ruim tien meter hoge torens kunnen de zeewinden, de landwinden en de zuidenwinden worden afgelezen Want wind is er genoeg in Camminghaburen' aldus de kunstenaar.

 

 

 

terug